Στις θέσεις «Τρεις Εκκλησιές» και «Σκαλί» Μεσολογγίου διατηρείται τμήμα οχύρωσης των ελληνιστικών χρόνων, το οποίο σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη αποτελούσε την οχύρωση του λιμανιού της πόλης Πλευρώνας. Άλλοι βέβαια μελετητές ταυτίζουν στη θέση αυτή τις αιτωλικές πόλεις Πυλήνη (αργότερα Πρόσχιο), Ώλενο και Φάνα.
Το λιμάνι θα ανοιγόταν στη λιμνοθάλασσα, η οποία στην αρχαιότητα εκτεινόταν έως το σημείο αυτό και επικοινωνούσε με την ανοιχτή θάλασσα μέσω διώρυγας που ήταν σε χρήση μέχρι τα χρόνια της Επανάστασης.
Μεταξύ των ετών 2010-2015 πραγματοποιήθηκε σωστική έρευνα της οχύρωσης, μεγάλο τμήμα της οποίας είχε παλαιότερα καταστραφεί για την διέλευση της Εθνικής Οδού. Η ανασκαφή αποκάλυψε άγνωστα τμήματα του οχυρωματικού σκέλους, όπως και κτιριακά και ταφικά κατάλοιπα που χρονολογούνται στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, τους ελληνιστικούς και χριστιανικούς χρόνους.
Το σωζόμενο σήμερα σκέλος της οχύρωσης έχει μήκος 580 μ. περίπου και ακολουθεί ευθύγραμμη πορεία, με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ. Στα νότια χάνεται μέσα στη βαλτώδη πεδινή έκταση. Είναι ενισχυμένο με τρεις ορθογώνιους πύργους, που αποτελούν μεταγενέστερη προσθήκη. Ένα ακόμη τμήμα τείχους με παράλληλη διάταξη σε αυτό, το οποίο αποκαλύφθηκε, ενδεχομένως ανήκε σε κάποιο είδος προτειχίσματος.
Στη θέση «Σκαλί» , στις νότιες υπώρειες των υψωμάτων του «Κάστρου της κυρα-Ρήνης» και «Ασφακοβούνι», διατηρείται τμήμα λιθόστρωτης οδού των χρόνων της Τουρκοκρατίας σε μήκος 400 μ. περίπου και πλάτος 1,00-2,5 μ. Είναι γνωστή ως «Τουρκόστρατα» και συνέδεε το Μεσολόγγι με το Αιτωλικό. Πιθανώς η πορεία της συμπίπτει, με τον αρχαίο δρόμο που συνέδεε τους οικισμούς αυτού του τμήματος και την μετέπειτα δημόσια ρωμαϊκή αρτηρία που διερχόταν από το σημείο αυτό.
Στην ίδια θέση, που περιγράφεται από τους ιστορικούς ως δύσβατος τόπος μεταξύ Μεσολογγίου και Αιτωλικού, το 1823 η φρουρά και πολλοί κάτοικοι της πόλεως του Μεσολογγίου κατάφεραν φοβερό πλήγμα στις τουρκικές δυνάμεις, που είχαν επιφορτιστεί με την πολιορκία του Αιτωλικού και είχαν μεταβεί στο Κρυονέρι, το επίνειο της αιτωλικής Καλυδώνας, για να παραλάβουν τροφές και πολεμοφόδια που τους είχε στείλει ο Ισούφ πασάς Στρέζης από την Πάτρα.
Η οχύρωση στις Τρεις Εκκλησιές είναι ορατή από την Ιόνια οδό και προσβάσιμη από αγροτικό δρόμο, αλλά δεν αποτελεί επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.