Από το νότιο τμήμα της πόλης του Μεσολογγίου, ακολουθώντας το δρόμο της Τουρλίδας, μπορεί κανείς να φτάσει έως την ομώνυμη νησίδα, που βρίσκεται κοντά στο νότιο όριο της λιμνοθάλασσας. Η σύνδεση γίνεται μέσω επιθαλάσσιου δρόμου, μήκους 5 χλμ., ο οποίος κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1874-1881, με υλικά από τις εκσκαφές που έγιναν για την κατασκευή του λιμανιού. Ενώνει σαν γέφυρα το Μεσολόγγι με το νησάκι, γι΄αυτό και παλαιότερα λεγόταν Γέφυρα, όνομα που έχει πλέον ξεχαστεί. Το όνομα του νησιού Τουρλίδα θεωρείται ότι οφείλεται σε ένα είδος υδρόβιων πτηνών που λέγονται τουρλίδες. Για να τον διασχίσει κανείς παλαιότερα με άμαξα χρειαζόταν περίπου μισή ώρα. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ήταν χωμάτινος, ενώ σήμερα είναι ασφαλτοστρωμένος και ιδανικός για βόλτα με τα πόδια, με ποδήλατο ή αυτοκίνητο, προσφέροντας μία ξεχωριστή εμπειρία. Από εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας με την ορνιθοπανίδα της και να απολαύσει τη δύση του ηλίου.
Ο δρόμος διασχίζει τη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, την οποία χωρίζει σε δύο μέρη. Τα δύο τμήματα της λιμνοθάλασσας επικοινωνούσαν μεταξύ τους μέσω οκτώ ξύλινων καμαρών, εκ των οποίων, μετά την ανακατασκευή του δρόμου τη δεκαετία του 1960, σήμερα διατηρούνται ανοικτές περίπου οι μισές. Εκατέρωθεν του δρόμου και κυρίως στο τελευταίο τμήμα του και πάνω στην Τουρλίδα βρίσκονται σήμερα σύγχρονες πελάδες, ξύλινες πασσαλόπηκτες κατασκευές που χρησιμοποιούνται κυρίως ως εξοχικές κατοικίες.
Στο νησί της Τουρλίδας λειτουργεί η αλυκή Τουρλίδας, γνωστή και ως “Μαύρη” αλυκή, με έκταση 2.500 στρεμμάτων και παραγωγή 15.000 τόννων. Χρονολογείται από τον 14ο αι. και ανήκει στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, στον οποίο έχει παραχωρηθεί από το 1982 και αποτελεί δημοτική επιχείρηση.