Βόρεια της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού, στην περιοχή της Σταμνάς και κοντά στην πηγή του Κεφαλόβρυσου, έχει έρθει στο φως εκτεταμένο και πλούσιο νεκροταφείο των Πρώιμων Ιστορικών χρόνων. Γνωστό ήδη από τη δεκαετία του 1960, ανασκάφηκε κυρίως μεταξύ των ετών 1994-2000 και 2011-2017 στο πλαίσιο της κατασκευής της Ιόνιας (Παράκαμψη Αγρινίου) και Παραϊόνιας Οδού, καθώς και της Σιδηροδρομικής Γραμμής Κρυονερίου – Αγρινίου, ενώ μικρές ομάδες τάφων έχουν ακόμη ερευνηθεί με αφορμή την εκτέλεση ιδιωτικών έργων. Η περίοδος χρήσης του εντοπίζεται από τα Υπομυκηναϊκά ήδη χρόνια, κυρίως όμως στην τελευταία φάση της Πρωτογεωμετρικής περιόδου (περίπου 1050-900 π.Χ.). Το νεκροταφείο καλύπτει συνολικά έκταση περίπου 500 στρεμμάτων στα πρανή χαμηλών λόφων. Μέχρι σήμερα έχουν ερευνηθεί περί τους 750 τάφους, οργανωμένοι σε τουλάχιστον 30 ξεχωριστές συστάδες, που εκτείνονταν σε συνολικό μήκος 4,5 χλμ.
Η μεγάλη έκταση του ταφικού χώρου, αλλά και ο πλούτος των κτερισμάτων, υποδηλώνουν την ιεραρχημένη δομή της κοινωνίας ή των κοινωνιών αυτών. Παράλληλα δείχνουν ότι στην περιοχή πιθανότατα εντοπίζεται το διοικητικό κέντρο μίας ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας (Πρόσχιον ή Πυλήνη;). Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί ελάχιστα μόνο οικιστικά κατάλοιπα και δεν είναι γνωστή η θέση του αντίστοιχου οικισμού. Η νεκρόπολη περιελάμβανε διαφορετικών τύπων τάφους, όπως κιβωτιόσχημους και κτιστούς, ταφές σε πίθους ή άλλα αγγεία, δύο ταφικούς τύμβους, ενώ ένας θολωτός μυκηναϊκός τάφος είχε επαναχρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίοδο. Τα ταφικά αυτά κατάλοιπα δεν είναι επισκέψιμα και δεν αποτελούν αρχαιολογικό χώρο. Ευρήματα από το νεκροταφείο, μεταξύ των οποίων δύο χάλκινοι λέβητες οι οποίοι διατηρούν σπάνια κατάλοιπα υφασμάτων, καθώς και αναπαραστάσεις χαρακτηριστικών τάφων, μπορεί κανείς να δει στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ακόμη, ανάμεσα στη Σταμνά και το Αιτωλικό, και συγκεκριμένα μεταξύ της πλαγιάς του Ζυγού και της ανατολικής όχθης της λιμνοθάλασσας, σώζονται λείψανα οχύρωσης που καλούνται από τους ντόπιους Σιδερόπορτα και έχουν καταστραφεί αρκετά από την κατασκευή του σιδηρόδρομου. Είχε ημικυκλικούς πύργους και από ορισμένους ταυτίζεται με την αρχαία Φάνα (Φάνναις).
Στην κορυφή του ίδιου υψώματος βρισκόταν πιθανότατα η πόλη Λυσιμαχία ή Λυσιμάχεια. Ήταν οχυρωμένη και κατελάμβανε μεγάλη έκταση. Είχε ήδη καταστραφεί την εποχή του Στράβωνα.