Μέχρι το Αιτωλικό

Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Κατράκη

Το Μουσείο βρίσκεται στην νοτιοανατολική παραλία του Αιτωλικού, σε τεχνητό λόφο δίπλα στη θάλασσα. Λειτουργεί από το 2006 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και Ευρώπη μουσείο αμιγώς χαρακτικής τέχνης. Έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε για την ανέγερσή του από τον πρώην Δήμο Αιτωλικού και στεγάζει πάνω από 500 έργα, μήτρες σε ξύλο και πέτρα, ζωγραφικά προσχέδια, σχέδια και χαρακτικά της σπουδαίας ελληνίδας χαράκτριας Βάσως Κατράκη-Λεονάρδου. Αποτελείται από δύο μεγάλες αίθουσες, συνολικής έκτασης 1.000 τ.μ., από τις οποίες στην μία εκτίθενται μόνιμα έργα της κορυφαίας χαράκτριας, τα οποία η καλλιτέχνης δώρισε στη γενέτειρα της, και η άλλη φιλοξενεί έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών. Παράλληλα, το μουσείο φιλοξενεί και περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, ενώ το υπόγειο του κτιρίου έχει διαμορφωθεί ώστε να λειτουργήσει μελλοντικά Σχολή Χαρακτικής Τέχνης.

Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε (1914-1988) στο Αιτωλικό και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δασκάλους τον Κ. Παρθένη και τον Ι. Κεφαλληνό.  Το έργο της είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το πρώτο βραβείο της Μπιενάλε Βενετίας του 1960. Η καλλιτέχνης αρχικά δούλεψε τη χαρακτική πάνω σε ξύλο, ενώ αργότερα συνέχισε με έργα πάνω σε πέτρα. Στην πρώτη φάση, που διήρκεσε περίπου 15 χρόνια, εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από το τοπίο και τις καθημερινές σκηνές της πατρίδας της, του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου, όπως η δουλειά των αγροτών και των ψαράδων. Η τελευταία τριακονταπενταετία της, χαρακτηρίζεται από αρχέτυπες ψηλόλιγνες εικαστικές μορφές, μνημειακές συνθέσεις και έργα μεγάλων διαστάσεων, που αντλούν σε κάποιο βαθμό έμπνευση από την κυκλαδική τέχνη, αλλά και απηχούν γεγονότα του 20ου αι., όπως η στρατιωτική δικτατορία, που επηρέασε σημαντικά τη θεματολογία της, με μορφές τραγικές. Μεταξύ των αγαπημένων θεμάτων της είναι και τα άλογα, που συνδέονται άλλωστε με τους καβαλάρηδες του πανηγυριού της Αγ. Αγάθης.

Ωράριο λειτουργίας :

Χειμερινό ωράριο: Ανοικτά Δευτέρα έως Κυριακή, από 09:00 έως 15:00

Τηλέφωνο: 26320 23269

Το Μουσείο διαθέτει περιβάλλοντα χώρο συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων. Αμέσως δυτικά του, στο λιμανάκι Αιτωλικού, έχει διαμορφωθεί και λειτουργεί με την πρωτοβουλία πολιτών του Αιτωλικού αλλά και με τη μέριμνα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, πάρκο υδρόβιων πουλιών, το οποίο μπορεί κανείς να επισκεφτεί σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Μουσείου.