Ένα ακόμη ιστορικό κτίριο της πόλης, που ανήκε στον Ιωάννη Τρικούπη, γιο του Θεμιστοκλή Τρικούπη (1808-1890) που πολέμησε κατά την Ελληνική Επανάσταση, επέζησε κατά την Έξοδο και αργότερα του απονεμήθηκε το χάλκινο Αριστείο για τη σημαντική συνεισφορά του στον αγώνα, βρίσκεται στην οδό Μάγερ 20, σε απόσταση 150 μ. νότια του Αγ. Σπυρίδωνα. Ο Ιωάννης, πρωτότοκος γιος και γόνος της οικογένειας, εξελέγη τρεις φορές βουλευτής. Αδέλφια του ήταν οι Κωνσταντίνος και Νικόλαος Τρικούπης, ενώ πρώτος του ξάδερφος ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης. Μετά το θάνατό του, το 1941, το κτίριο πουλήθηκε και το 1985 περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το αρχοντικό έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας και ως ιστορικό οικοδόμημα (αρ. 21131/939/11-5-1979 ΥΑ – ΦΕΚ 555/τ. Β΄/15-6-1979). Υπήρξε άλλοτε παραλιακό κτίσμα και ήταν γνωστό ως “Τρικουπαίικο της πρώτης καμάρας”. Διέθετε μεγάλη βεράντα προς τη λιμνοθάλασσα, με την οποία άλλοτε γειτνίαζε άμεσα. Το καλοκαίρι, όταν η λιμνοθάλασσα ξεραινόταν, έξω από το κτίριο λειτουργούσε κινηματογράφος και στον Ανεμόμυλο παιάνιζε μία φορά την εβδομάδα η φιλαρμονική της πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κονιδάρη.
Το κτίσμα είναι διώροφο, με ημιυπόγειο. Εμφανίζει νεοκλασσικά χαρακτηριστικά, όπως μαρμάρινες λεπτομέρειες και φουρούσια, αλλά και μορφολογικές επιρροές από τα ελληνικά αρχοντικά του Βοσπόρου, λόγω στενών σχέσεων της οικογένειας με Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, όπως η ξύλινη δαντελλωτή ταινία που περιτρέχει το άκρο της στέγης. Αρχικά έφερε οροφογραφίες, οι οποίες δεν έχουν σήμερα σωθεί.
Το 1992 παραχωρήθηκε κατά χρήση από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Μεσολογγίου και έως το 2015 λειτουργούσε ως Δημαρχείο. Από τις αρχές του 2019 το κτίριο στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Στην πλατεία μπροστά από το αρχοντικό βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στον Ιωάννη – Ιάκωβο Μάγερ (Johann – Jacob Meyer), το οποίο ανεγέρθηκε προς τιμήν του το 1926. Ο Ελβετός δημοσιογράφος (1798-1826) υπήρξε φιλέλληνας και σύζυγος της μεσολογγίτισας Αλτάνης Ιγγλέση. Εγκατέστησε το τυπογραφείο του στη θέση αυτή, όπου και εξέδιδε την πρώτη ελληνική εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά (1824-1826), η οποία σταμάτησε να εκδίδεται όταν το τυπογραφείο καταστράφηκε από βομβαρδισμούς και ο ίδιος πέθανε στην Έξοδο. Η εφημερίδα αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τα γεγονότα της περιόδου, στην οποία εκφραζόταν η αγάπη για την ελευθερία. Άρχισε να επανεκδίδεται το 1859-1864. Το αρχείο των φύλλων της εφημερίδας βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ στη Δημοτική Πινακοθήκη του Μεσολογγίου εκτίθενται τμήματα από τον εξοπλισμό του τυπογραφείου και συγκεκριμένα κομμάτια από το χειροκίνητο πιεστήριο.