Στη θέση «Χίλια σπίτια» στην περιοχή του Αγ. Θωμά Μεσολογγίου, όπου τα ερείπια μεσαιωνικού χωριού, και σε χαμηλό λόφο στα νότια της οροσειράς του Αράκυνθου, τοποθετείται η αρχαία πόλη Αλίκυρνα, η οποία είναι γνωστό ότι ήταν ανάμεσα στην Πλευρώνα και την Καλυδώνα. Η θέση βρίσκεται βόρεια της Εθνικής Οδού από Αντίρριο προς Μεσολόγγι, 1,0 χλμ. βορειοανατολικά του Αγ. Θωμά και 1,4 χλμ. νοτιοδυτικά ΝΔ του Μοναστηριού του Αγίου Συμεών.
Λείψανα μικρού οχυρωματικού περιβόλου διατηρούνται στη δυτική πλαγιά του λόφου. Κατοίκηση της περιοχής βεβαιώνεται από τα Πρωτογεωμετρικά χρόνια, αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι πόλη ήκμασε κυρίως στην κλασική και ελληνιστική περίοδο, ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους ερημώθηκε.
Μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης και του νεκροταφείου της αποκαλύφθηκε σε εκτεταμένη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κατασκευής της Ιόνιας Οδού, εκατέρωθεν του δρόμου που οδηγεί στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος. Ήταν οργανωμένη με κανονικό ρυμοτομικό σχέδιο, ακολουθώντας το ιπποδάμειο σύστημα, με πλέγμα κάθετων μεταξύ τους δρόμων που οριοθετούσαν ορθογώνιες οικοδομικές νησίδες. Ο οικισμός διέθετε άρτιο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Μεγάλο ελεύθερο τμήμα στο κέντρο του ανεσκαμμένου χώρου φαίνεται ότι ήταν η αγορά, γύρω από την οποία αναπτύχθηκαν «γειτονιές» και δημόσια και εμπορικά κτίρια.
Από την ανασκαφή προήλθε σημαντικός αριθμός ευρημάτων, πολλά από τα οποία μαρτυρούν έντονη εμπορική δραστηριότητα. Κεραμικοί κλίβανοι και μήτρες για την κατασκευή ειδωλίων, φανερώνουν πλούσια κοροπλαστική παραγωγή. Νοτιότερα του εμπορικού κέντρου εκτεινόταν η οικιστική ζώνη. Σε ένα από τα σπίτια που ερευνήθηκαν ήρθε στο φως ο χώρος του λουτρού. Άλλο λουτρό, δημόσιου χαρακτήρα, περιελάμβανε κυκλική αίθουσα θέση με δεκαέξι περιμετρικούς λουτήρες και διακοσμημένη με περίτεχνο βοτσαλωτό μωσαϊκό.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της ανασκαφής εντοπίστηκε απόθεση χιλιάδων θραυσμάτων πήλινων αγγείων και ειδωλίων που αποτελούσαν τα απορρίμματα κάποιου ιερού της πόλης, στο οποίο πιθανώς συλλατρεύονταν η Άρτεμη και η Αφροδίτη, όπως και άλλες θεότητες.
Πλούσια ευρήματα ανέδειξε το νεκροταφείο της πόλης, που αποκαλύφθηκε ανάμεσα στα κατάλοιπα του οικισμού και στην Καλυδώνα και απαρτιζόταν από 600 περίπου τάφους διαφόρων τύπων. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν δύο «μακεδονικού» τύπου τάφοι, καθώς και ένα σημαντικό ταφικό μνημείο που βρέθηκε διαλυμένο, με το δομικό του υλικό σε σωρό. Επιτύμβια στήλη με την επιγραφή ΧΑΡΙΞΕΝΟ{Υ} δείχνει ότι πιθανότατα ανήκε στον Αιτωλό στρατηγό του 3ου αι. π.Χ.
Ο χώρος της πόλης διατηρήθηκε σε κατάχωση για τις ανάγκες της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου και δεν είναι σήμερα ορατός. Μεμονωμένα μνημεία προβλέπεται να αναστηλωθούν μελλοντικά ώστε να αποτελέσουν επισκέψιμους χώρους. Ευρήματα από τις ανασκαφές της Αλίκυρνας και γραφικές και ψηφιακές αναπαραστάσεις μνημείων της μπορεί κανείς να δει στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο.