Ο ναός εντοπίζεται βορειοδυτικά του οικισμού της Κάτω Βασιλικής Ναυπακτίας, σε χαμηλό πρόβουνο της Βαράσοβας, στις νοτιοδυτικές υπώρειες του όρους. Βρίσκεται σε απόσταση περί τα 2 χλμ. βόρεια από τον παραλιακό οικισμό. Είναι κτισμένος σε πλάτωμα που βλέπει την κοιλάδα της Κάτω Βασιλικής. Έχει επιβλητική δόμηση και μεγάλο μέγεθος και είναι σήμερα ερειπωμένος, οι τοίχοι του όμως διατηρούνται σε σημαντικό ύψος.
Πρόκειται για σπάνιο μεταβατικό τύπο ναού, που συνδυάζει τον ελεύθερο με τον εγγεγραμμένο τρίκογχο, δηλαδή στο ανατολικότερο τμήμα του ακολουθεί τον τύπο ημι-εγγεγραμμένου μονόκλιτου τρίκογχου με τρίπλευρη αψίδα, ενώ στα δυτικά τον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με νάρθηκα. Πιθανώς έχει κτιστεί πάνω σε αρχαίο κτίσμα, ίσως ναό, καθώς έχει ενσωματωμένο αρχαίο υλικό, και συγκεκριμένα πελεκημένες λιθόπλινθους σε δεύτερη χρήση. Οι τοίχοι είναι δομημένοι με ημι-επεξεργασμένες ασβεστόπετρες, που εναλλάσσονται με μονή ή διπλή στρώση πλίνθων, ενώ πλίνθοι έχουν χρησιμοποιηθεί και στους κάθετους αρμούς. Φέρουν διακοσμητικούς σταυρούς και διατηρούν ηχεία για την ακουστική του χώρου.
Γενικότερα ο ναός στερείται κεραμοπλαστικού διακόσμου, πλην πλίνθινων τόξων που πλαισιώνουν τα παράθυρα, τα οποία εμφανίζουν ομοιότητες με αυτά του Όσιου Λουκά Φωκίδας. Πιθανώς υπήρξε καθολικό μοναστηριού, κάποιου πνευματικού και καθοδηγητικού κέντρου της περιοχής, όπως δείχνουν κατάλοιπα προσκτισμάτων γύρω του. Χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 10ου ή το α΄ μισό του 11ου αι.